Hääkuvaus joka on ikuista. Soasepp wedding photography Helsinki, Finland » Kirjoituksia valokuvauksesta ja kaikesta sen ympärillä. Pääpainona hääkuvaus.

Fujifilm X-T2 arvostelu // Ajatuksia ja kokemuksia

fujifilm x-t2 arvostelu

Fujifilm X-T2 arvostelu // Ajatuksia ja kokemuksia

Esipuhe

Taurus on ollut käsissäni jo kuukausia ja vasta nyt, viimeistä kappaletta kirjottaessani kysyin itseltäni miksi Taurus? Sen enempää ajattelematta, google esiin ja hakukenttään Taurus. Samalla kun kuvat avautuivat eteeni tajusin, härkähän se. Samalla minulle avautui miksi Fujifilmin uusin tulokas X-T2 on kulkenut sillä ’’koodinimellä’’. Kyseessä on härkä. Työjuhta. Kamera johon voit luottaa ja joka jaksaa painaa. Se ei jätä sinua kylmäksi.

Siinä missä X-Pro 2 on herkkä ja sielukas, X-T2:lla on paikka Fujifilmin kameroiden sukupuussa kantavana härkänä.

Fujifilm X-T2 review in English here!

fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelu

Tarina kuinka Fujifilm X-Pro 2 sai kilpailijan // Fujifilm X-T2 arvostelu

Oli huhtikuun loppu kun pakkasin kameralaukkuni, vanhan herran nimeltä Billingham jolla vuosia takana jo monia. Suuntasin kohti Ruotsia ja Fujifilmin konttoria. Kevyt jännitys rinnassa tepastelin pitkin Tukholman sateisia katuja ja ajattelin ’’kohta näen sen, kohta se on käsissäni’’. Muutama kuukausi aikaisemmin, minut oli valittu mukaan testaamaan runkoa ennen sen markkinoille tuloa. Fiilis oli kieltämättä aivan katossa. Vain kuukausia aikaisemmin, X-Pro 2 oli saapunut markkinoille ja syrjäyttänyt Nikonin valtakauden valokuvaushistoriassani. Seuraava teksti tulee vääjäämättä vertailemaan näitä kahta keskenään samalla kun kerron kokemuksiani.

Miltä X-T2 todella tuntuu?

Kumpi vie mittelön?

Kumpi pysyy laukussani ja kumpi on ulkona?

 

Tällä aikaa Ruotsissa: ..ja siinä se nyt oli. Hyvin raakileena sisältä, mutta vaikuttavana odotti, että nostaisin sen käsiini.

Nyt mennään.

fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelu

Hetki kun sain Fujifilm X-T2 käsiini // Ensikosketus

Kamera oli pöydällä VPB-XT2 akkukahva kanssa ja kun nostin sen käsiini, ensi ajatukseni olivat ’’kuinka jämäkkä!’’. Edellisen kerran sain tällaisen fiiliksen Nikon D3:sen kanssa. Omat töppöset eivät ole suurimmasta päästä, mutta ymmärsin kuinka suuret kädet omaavat kuvaajat tulevat pitämään otteesta. Ensimmäinen tunti meni samassa sumussa kuin X-Pro 2 kanssa, olihan kädessäni jotain huippusalaista – samalla tavalla kuin jenkkileffoissa, jossa on kansio jonka päällä punaisella classified. Kuten aiemmin mainitsin, kamera tosiaan oli raakile ja eikun kotiin odottamaan päivitystä jotta päästään kuvaamaan.

Kirjoittelin kuitenkin tuntumasta ensi ajatuksia ja se meni näin: Siinä missä ote on akkukahvan kanssa 10/10, on rungossa parannettavaa ilman kahvaa. X-Pro 2:sen ergonomia on mukavampi ja tukevampi. Hääpäivänä saattaa kamera olla kädessäni tunteja putkeen ja 14 tunnin kuvauksissa opit nopeasti mikä toimii ja mikä ei. X-T2:sen ergonomiassa ongelma on takana. Peukalon ns. pitokoroke ei matkaa tarpeeksi alas kun X-Pro 2:ssa se jatkuu lähes alas asti. Tällöin peukalo saa tuen koko takaotteen matkalta. Etupuolella ergonomia on onnistunut jälleen paremmin kuin X-Pro2:ssa. Hääkuvauksessa tärkeitä ominaisuuksia minulle ovat keveys ja huomaamattomuus. Tällöin VPB-XT2 akkukahva jää pois laskuista, mutta odotan innolla miltä tuntuu X-T2 ja MHG-XT2 kahva. MHG-XT2 antaa vain ergonomiaa ja akkujen lisääminen ei ole mahdollista. Olen käyttänyt X-Pro 2:sen kanssa MHG-XPRO2 kahvaa ja ero on huima verraten ilman. Lisäksi painoa ei lisäänny juuri ollenkaan.

Mainitsemisen arvoista on myös, että kamera näyttää hyvin identtiseltä X-T1:seen verrattuna mikä tuo tutun fiiliksen ja lähes kaikki painikkeet olivat totutulla paikalla. X-T1 omistajalla on helppo siirtyä tähän.

fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelu

Aika lentää kuin vapaa lintu taivaalla – Vahvana ja kovaa

Aika kului ja hääkuvaukset rullasivat eteenpäin. Kamera ei ollut aivan valmis vielä ottamaan paikan laukustani. Muutaman kerran kokeilin, mutta ei aivan vielä..

Kunnes, kesäkuun puolivälissä se tapahtui. X-T2 sai päivityksen joka sai sen loistamaan kädessäni niin kuin kameran pitää. Tästä pääsi myös kuvaus vauhtiin ja täydessä vauhdissa oltiinkin kunnes jotain tapahtui..

Pidän siitä kun ei tarvitse selailla valikoissa ja kaikki on sormien ulottuvilla. Tässä X-T2 ottaa voiton verraten X-Pro 2:seen. Valonmittaus ja kuvamoodi on valittavissa ilman valikkoihin eksymistä. Ei suuria asia, mutta pienet nyanssit tekevät kamerasta paremman ja jouhevamman käyttää. Suljin- ja ISO kiekkoihin on tehty positiivinen lisäys, lukitus/avaus painike. Todella helppo ja mukava käyttää eikä virhe kääntöjä pääse syntymään. Pieni erävoitto X-T2 myös siitä. X-Pro 2:sesta tuttu joystick on mukana joka on osoittaunut loistavaksi painikkeeksi kokoonpanoon. Sivuhuomautuksena, akkukahvan joystick on usein hukassa, liian alhaalla. Jostain syystä peukaloni ei löydä sitä heti. MENU OK ja suuntapainikkeita on suurennettu ja ne tuntuvat, mutta roskakori, play, AE-L, AF-L ,Q ja disp back painikkeet ovat vieläkin liian pienet tai eivät tule tarpeeksi ulos rungosta. Siinä missä X-Pro2ssa painikkeet todella tuntuvat myös hanskojen kanssa, tulee X-T2:sen kanssa varmasti hakemista, etenkin jos pidät silmää etsimellä ja haluat painaa jotain näistä edellä mainituista painikkeista. Käytettävyydestä löytyy myös muutama suurempikin miinus joka vaikuttaa kuvaamiseeni. Fn 1 painike ja EV-säätö kiekko.

Mitä tahansa kuvaankin on usein kamera lähes kokonaan ’’automaatilla’’. Kameran tehtävä on hoitaa ISO ja suljinaika kun minun tehtäväkseni jää kertoa aukko. Näin keskittyminen pysyy tapahtumissa ja kameran käyttö on huomattavasti nopeampaa. Korjaan tarvittaessa EV-säätö kiekolla kuinka haluan valottaa kuvaa ja tässä tullaan ongelmaan. Siinä missä hoidan sen X-Pro2:ssa peukalolla on minun käytettävä X-T2 kahta sormea. Etusormeni joutuu siis siirtymään pois laukaisimelta joka on itselleni problemo nopeiden tilanteiden takia. EV kiekko on myös ainakin aluksi turhan jämäkkä, toivottavasti käyttö ja aika tekevät tehtävänsä.

Fn1 painike on sijoitettu väärin. Se sijaitsee suljinkiekon ja EV-korjaimen välissä, kun oikea paikka olisi ollut EV-korjaimen yläpuolella niin kuin X-T1 punainen rec- tai X-Pro 2 Fn painike. Kiekkojen korkeus on kasvanut ja Fn1 painike jää tällöin pahasti varjoon. Nyt sen painaminen käy pienestä työstä.

Positiivisesti mainitsemisen arvoiset myös ovat uudet akku- ja muistikortti luukut. Avaaminen ja sulkeminen on mallia dslr. Nyt voit vain painaa luukun kiinni sen sijaan, että painat luukun kiinni ja laitat sormella vielä lukituksen. Tilt screen (jota olen ikävöinyt suuresti) on saanut päivitystä käytettävyyden osalta. Näytön voi kääntää nyt myös vertical tyylisesti horizontal lisäksi ja luo uusia mahdollisuuksia. Omalla kohdallani erittäin kätevä, koska potreteissa kuvaan hyvin usein takanäytöllä. Harmittavasti näyttö ei edelleenkään käänny täysin ’’alas’’ vaan jää puolitiehen. Kuvatessasi pääsi yläpuolelta et näe näyttöä täysin. Ehkä seuraavassa mallissa?

DiGGasin

 • Valinta kiekkojen lukitus ja avaus.
 • Akku ja muistikortti luukkujen uusi avaus mekanismi.
 • Kameran ergonomia täydellinen uuden akkukahvan kanssa.
 • Menu ok ja valinta painikkeet kasvaneet
 • Tiltscreen kääntyy myös verticaalisesti!
 • Etu painikkeet sekä takana valinta- ja menu ok painike.

en diGannut

 • Ote ilman akkukahvaa. Takatuki peukalolle jää lyhyeksi.
 • Trash, play AE-L, AF-L  & disp back painikkeet ovat edelleen liian pienet eivätkä tule tarpeeksi esiin.
 • EV-kiekko on muutaman millin väärässä paikassa. Pitäisi löytyä peukalon ulottuvilta kuten X-Pro2 mallissa.
 • Fn painike kuuluisi olla laukaisimen vieressä, ei se alla. Olisiko laukaisimen viereen saanut toisen Fn painikkeen?
 • Takanäyttö ei käänny tarpeeksi alas kuvatessasi pääsi yläpuolelta.
 • Ei selvää taka-tarkennus painiketta.

fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelu

Fujifilm X-T2 toivottaa sinut avosylin vastaan

Jos sinua kiinnostaa mikä on parantunut edelliseen sukupolveen (X-T1, X-T10, X-E2/s) verrattuna lue tämä kokemukseni X-Pro 2:sesta. Sisuskaluiltaan X-T2 on hyvin samanlainen, mutta seuraavassa muutama poiminta.

Ainiin, unohdin mainita edellisessä artikkelissa mitä tapahtui. Tekstini joutui hieman tauolle ja sanotaanko, että X-T2 sai ’’kevyen’’ suihkun ja joutui eläkkeelle. Joskus elinkaari on lyhyt, siksi meidän täytyy nauttia kaikista päivistä joita saamme.

Ensiksi täytyy mainita tarkennusnopeudesta. Nyt ollaan lähes päätä huimaavassa vauhdissa. Megahypersuper parannus X-T1:seen verrattuna, mutta myös selvä parannus X-Pro 2:seen verrattuna. En ole aikaisemmin Fujfilmin kanssa käyttänyt jatkuvaa tarkennusta, mutta nyt ollaan lähellä. Pientä jäätymistä on havaittavissa todella läheltä kauas tarkentessa, mutta vika saattaa olla myös käyttäjässä ja asetuksissa. Lisää tutustumista tähän siis. Ainoa mikä vielä saattaa minua pidättää siitä on suuren ja selvän taka-tarkennus painikkeen puuttuminen. AF-L ja AE-L painikkeet ovat liian pienet. Saisikohan sen taka-rullan painikkeeseen. En löytänyt valikosta paikkaa jossa voin editoida mitä rullan painauksella tapahtuu. Käytin aikaisemmin Nikon D750 kanssa aina jatkuvaa tarkennusta ja se oli täydellinen. Vaihdoin X-Pro 2 kanssa takaisin kertatarkennukseen, mutta vaihto jälleen edessä. Mahtavaa! Fujifilm ilmoitti aiemmin, että lokakuussa X-Pro 2:sen omistajia hellitään syyslahjalla ja X-Pro 2 saa kovan luokan päivityksen. Yhteenvetona sanoisin, että hääkuvaukseen ja omaan käyttöön tarkennus on viimeistään nyt kunnossa.

EVF on ehdottomasti X-T sarjan supervoima jota ollaan kehitetty päivittyneeseen malliin. Normaalissa kuvaustilassa saavutetaan 60fps frame per second ja boost tilassa jopa 100. Kuva on hyvin sulavaa ja niin sanottu blackout aika on myös tässä lähes olematon. Valikot ovat Fujifilmin uutta sukupolvea ja samat kuin X-Pro 2:ssa. Niissä on vielä selvästi hiomista ja niin sanottua yksinkertaistamista. Sain vastikään käteeni Canon G7X mark II:sen ja valikot olivat todella selkeät ja sulavat. Tähän pitäisi pyrkiä! Suljin ääni on pehmentynyt entisestään X-T2:ssa josta pidän.

Sitten siihen kuuluisaan akunkestoon ja ei, ei parannusta vieläkään. Boost moodissa akkukahvan kanssa akkua syödään vielä enemmän ja nopeammin. Kiva ominaisuus on, että akkukahvaan saat yhden sijasta kaksi akkua. Kolmen akun yhtaikainen käyttö parantaa kyllä käytettävyyttä, mutta ei anna meille lisäaikaa. Uusi mukava ominaisuus on, että voit ladata akut suoraan akkukahvassa. Josko saisimme uudet akut tulevaisuudessa? Hääpäivänä kulutan keskimäärin 5 akkua/runko. Onneksi painoa akuilla ei ole juurikaan ja muutaman akun pitämiseen taskussa on jo tottunut.

diGGasin:

 • Tarkennusnopeus
 • EVF sen kun paranee!
 • Boost mode

X-Pro 2:sesta tutut:

 • Tupla SD paikat (vain toinen UHS II)
 • Prosessori
 • Blackout time
 • Mekaaninen suljin yltää 1/8000, sähköinen 1/32000
 • Acros ja vahva rakeisuus

en diGannut:

– Akunkesto
fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvostelu

Kuka vie paikan kameralaukussa // X-T2 vai X-Pro 2?

Mutta se lopullinen kysymys, kumpi löytyy laukustani ja miksi? Asia ei ole niin yksinkertainen ja onneksi olen etuoikeutetussa asemassa. Siinä missä X-Pro 2ssa tunnen sielun ja herkkyyden on X-T2:lla tekemisen meininki. X-Pro 2 kuuluu käsissäni katukuvauksen ja dokumentaarisen kuvaukseen ympäristöön ja X-T2:lle löytyy paikka studion, potrettien ja urheilun maastosta. Don’t get me wrong, kamera kuin kamera voit tehdä työsi, mutta itselleni on tärkeää mitä tunnen kun käytän kameraa. Se kuitenkin näyttää lopuksi maailmalle mitä ja miten minä näen ja koen. Tällöin yhteistyö on oltava täydellistä.

Käytän aina kolmea runkoa. Ensimmäinen on työhärkänä ja seuraavat kaksi varalla. Usein käytössäni on kuitenkin kaksi runkoa samanaikaisesti ja tämän takia laukustani löytyy molemmat, X-T2 ja X-Pro 2. Ne eivät poissulje toisiaan ja kyseessä onkin loistava combo. Kolmantena pyöränä bilehile / luotettava matkakumppani X100T. Fujifilm on antanut meille loistavat työvälineet joten käyttäkäämme niitä siihen mihin ne on tarkoitettu. Ei kaapin päällä pölyttymiseen.

Fujifilmilla on menossa aivan mahtava hype tällä hetkellä ja en voinut kuvitella mihin tämä johtaa kun ostin ensimmäisen runkoni heiltä kolme vuotta sitten. Kameramiehen märkäuni toteutui muutama viikko sitten kun Photokinassa esiteltin ’’medium’’ koon kennolla varustettu runko. En tiedä milloin Fujifilm alkoi tätä suunnittelemaan, mutta juuri kun olin päässyt X-Photographers ryhmään mukaan sanoin ’’Pitäytykää kroppikennossa ja unohtakaa täyskenno, tuokaa jotain parempaa ja suurempaa’’.. and here we go.

Facebook & Instagram.
fujifilm x-t2 arvostelufujifilm x-t2 arvosteluSopu sijaa antaa.

Tässä vielä muutamia linkkejä,

Matkaavan hääkuvaajan valinta, Fujifilm.

Yritin etsiä kovia arvosteluja X-T2:sen videopuolesta, mutta ei tullut vielä vastaan. Linkitän kun löydän.

 • Antti Hintsa - 2017-09-01 - 22:44

  “Ainiin, unohdin mainita edellisessä artikkelissa mitä tapahtui. Tekstini joutui hieman tauolle ja sanotaanko, että X-T2 sai ’’kevyen’’ suihkun ja joutui eläkkeelle. Joskus elinkaari on lyhyt, siksi meidän täytyy nauttia kaikista päivistä joita saamme.”

  Siis kastuiko kamera ja meni rikki? Eiko X-T2:sen pitäisi olla hyvin sääsuojattu? Onko sääsuojaus pelkkä mainoslause vai millainen tilanne oli?ReplyCancel

  • Timo - 2017-09-06 - 14:09

   Ciao Antti!

   Kiitos kommentista.

   Kamera kastui ja sen tarina päättyi siihen. Kyseinen X-T2 malli ei ollut vielä tuotanto valmis ja mm. sääsuojaus puuttui kamerasta. Tämän johdosta varmasti sanoikin itsensä irti ja uskon, että sääsuojattu kamera olisi pystynyt parempaan. Tosiaan, vettä tuli todella paljon ja kovaa, mutta halusin jatkaa kuvaamista.

   Hauskaa päivää,
   TimoReplyCancel

Your email is never published or shared.

Portfolio|Info|Home|Blog|Contact